Innehållsförteckning:
- Att välja hård eller mjuk säng
- Olika sängtyper
- Typer av fjädring och fjädringssystem i resåren
- Zonindelning
- Billig eller dyrare säng?
Att välja en hård eller en mjukare säng
Sover du på mage eller rygg?
Hur sover du, på mage eller rygg? Gillar du att sova på mage kan det vara en fördel att ha en lite hårdare säng, så att inte bröstet sjunker ner för mycket och ökar belastningen på svanken och nacken. Gillar du sova på rygg kan det vara en fördel med en mjukare säng som låter i synnerhet rumpan men också skuldrorna sjunka ner lite extra. En mjukare säng kan också vara en fördel om du föredrar att sova på sidan. Dessa råd är naturligtvis individuella, då alla våra kroppar är olika, men generellt sett så föredrar kurvigare individer lite mjukare sängar. De flesta sängar finns med valmöjligheten medium eller hård fjädring, ett par varianter finns också med valmöjligheten mjuk fjädring.
Är du lång eller kort - lätt eller tung?
En annan rekommendation att betänka är att personer som väger under 80 kg behöver en mjukare säng för att erhålla en stabil avlastning. Medan personer med en vikt över 80 kg naturligt belastar sängen hårdare och därför behöver en hårdare säng för att kompensera så att de inte sjunker ner för mycket.
Vad det beträffar längd, så kan vi rekommendera att väljer en sängstorlek där du har ca 10 cm tillgodo från fötter till sängens nedre kant, samt 10 cm tillgodo från huvud till sängens övre kant.
Hur sover du i din nuvarande säng?
Fundera lite på hur hur du sover i din nuvarande säng, är den mjuk eller hård? Sjunker du ner för mycket eller för lite? Är du nöjd med din nuvarande hårdhet och inte upplever några problem med varken svank eller nacke torde det inte var något problem att välja.
Tips!
På vissa av våra kontinentalsängar kan du tacksamt komma runt det här problemet då madrassen är hård/medium beroende på vilken sida som du väljer att ha upp eller ner. Alternativ finns också där du kan välja olika hårdhet på de olika sidorna (till höger och till vänster), om du och din partner har olika behov eller krav.
Olika sängtyper
Kontinentalsäng
I en kontinentalsäng kan du sova riktigt skönt! Genom avlastning i tre olika lager; sängbotten med resår, resårmadrass samt bäddmadrass erhåller du en följsam säng med mycket god komfort. Det är den tydligaste skillnaden mot ramsängen som bara har resår i en madrass. Kontinentalsängen har heller ingen skarv i mitten som en dubbelsäng har. Kontinentalsängen placeras på golvet med sängben eller i en djup sängram. Här finner du utbudet av våra kontinentalsängar.
Observera att de kontinentalsängar som beställs med delad komfort i kassetten (eller delad kasett) till resårmadrassen (d.v.s olika eller samma hårdhet på det olika sidorna) kan öka komforten för den enskilde men den som väljer att sova i mitten av sängen kan uppleva det som nivåskillnad.
Enkelsäng - ramsäng
Om man tänker på en säng, är det förmodligen en bild av en ramsäng man får upp i huvudet. Ramsängen är en mindre säng som ofta används i pojk- eller flickrum, gästrum eller i fritidshus.
Sängen är ofta konstruerad med en träram i botten runt resårmadrassen och i princip kan man säga att ramsängen är en resårmadrass på ben. Fjädringssystemet består i regel av pocket-/ bonell-fjädring, vilket ger en nättare men ganska fast och stabil säng. Till sängen köps eller medföljer en tunnare bäddmadrass.
Sängarna kan oftast beställas med eller utan ben beroende på om man vill lägga den i en sängram eller nöjer sig med bara madrassen. Här hittar du våra ramsängar.
Ställbar säng
Flexibel komfort. Den ställbara sängen är en ypperlig säng som kan möta upp till många olika behov. Gillar du att läsa mycket innan du somnar, titta på TV ifrån eller bara reglera din viloposition? Sängen ställs lätt in med fjärrkontroll till önskad läs- eller viloposition. För personer som har problem med snarkningar eller nattlig magsyra kan denna typ av säng vara till hjälp, då högre viloläge för bål och huvud kan minska dessa åkommor. Även för personer med specifika rygg- och ledproblem kan dessa lösningar vara till stor nytta
Till utseendet är den ställbara sängen rätt lik en ramsäng, med en resårmadrass och bäddmadrass, men med fördelen att du kan reglera den till otroligt många lägen och positioner.
De ställbara sängarna kan precis som övriga sängar förekomma med olika typer av fjädringssystem och zonindelningar. Vårt utbud av dessa sängmodeller hittar ni här.
Typer av fjädring och fjädringssystem
Bonell
Bonell är ett gammalt beprövat resårsystem som tidigare användes i hela resårmadrassen, nuförtiden används bonell ofta endast som grund-/ bottenresår. Denna typ av fjädring används inte bara i sängar utan även soffor och fåtöljer. Fjädringssystemet består av flera midjeformade fjädrar i ganska tjock ståltråd, som i sin tur är tvärbundna med varandra i fjädertråd.
Pocketresår är en vidareutveckling från bonell och är inte tvärbunden. Istället är varje fjäder något tunnare än bonell och innesluten i en individuell kapsel av slitstarkt tyg. Detta gör att varje pocketfjäder kan arbeta unikt och forma sig efter din kropp utan tvärbunden påverkan från sina grannfjädrar.
Progressiv - Pocket (fjädersystem)
Progressiv pocketresår är precis som vanlig pocket innesluten i en egen kapsel av tyg, skillnaden ligger i själva fjädern. Fjädern är utformad som ett timglas med tätare tvinn mot mitten än i ändarna. Utformningen innebär att fjädrarna anpassar sig både unikt efter form och unikt efter vikt. Därför upplever både lättare och tyngre personer god komfort med den här lösningen.
Zonindelning
Pocketfjädringen delas på många sängar in i olika zoner, där varje zon är anpassad efter respektive kroppsparti. De vanligaste är 3:zons och 5:zons-indelningar. Det är framförallt det översta resårlagret som delas in i dessa zoner. Här går vi snabbt igenom de olika alternativen.
7 zoner. Med en indelning i sju zoner är det kanske i synnerhet zonen vid svanken man skall ägna en extra tanke, denna zon ger extra stöd vilket kan upplevas som väldigt behhagligt om man sover mycket på rygg. Zonerna neråt mot höfterna samt uppåt mot bålen och axlarna är mer följsamma så att ryggen i sin helhet ligger rakt och bekvämt.
5 zoner. Vi indelning i 5 zoner är har bålen och midjan samt lår och knä samma stöd, medans zonen för höfterna är mer följsamt. Denna zonindelning är väldigt populär bland personer som har lite bredare höft- och midjeparti.
3 zoner. Vi den här typen av indelning är huvudzonerna från höfter och neråt samt från midja till axlar, där den övre zonen av de två är den mer följsamma. Detta är en typ av indelning som brukar passa individer med bredare och kanske ömmare axelpartier.
Ingen zonindelning. Värt att tänka på om man köper en säng utan zonindelning är att resåren ger samma typ av tryckavlastning och stöd över hela sängytan. En del personer föredrar detta.
Ingen zonindelning - progressiv pocket. En säng med progressiv pocketfjädring behöver ingen zonindelning. Varje enskild resårcell arbetar utifrån individuell tryck och ger mycket stöd till tyngre kroppspartier och lagom stöd till lättare.
Billigare eller dyrare säng?
Det generella för prislappen på en säng ligger i hur påkostat resårsystemet är. Ett högre pris betyder i regel fler och tunnare resårceller per kvadratmeter. Desto fler resårer per kvadratmeter desto följsamare och komfortablare upplevs sängen att vara.